Spotřeba sušičky ovoce, zeleniny, hub a masa se odvíjí od typu, konstrukce, velikost, zvoleného programu a příkonu, ale také od konkrétní sušené suroviny. Některé druhy např. obsahují menší množství vody a jsou tenčí, takže je jejich sušení rychlejší než v případě těch vodnatějších nebo masa. Cena za jedno sušení se může pohybovat kolem 20 Kč, dle suroviny a programu je však rozdíl i přes 100 %. Když přitom dodržíte několik zásad, dosáhnete u sušičky ovoce, zeleniny, hub a masa nižší spotřeby.
Spotřeba dalších domácích spotřebičů
Jestliže vás zajímá, kolik energie odebírá třeba sušička prádla, myčka nádobí, televize, počítač, ale i rozsvícená žárovka, koukněte na spotřebu dalších domácích spotřebičů.
Spotřeba sušičky potravin za 1 hodinu
V praxi se to individuálně liší dle zvolené teploty a doby trvání, ale jinak se spotřeba elektřiny sušičky ovoce, zeleniny, hub a masa odvíjí zejména od jejího příkonu, přičemž je standardem od 220 do 1 000 W (některá má i vyšší), ale na běžné užití je dostačující ta s příkonem do 500 W. Existuje přitom několik typů (zejména kulatý, hranatý a INFRA), přičemž každý distribuuje teplo jinak, což ovlivňuje rychlost a efektivitu procesu. Spotřeba sušičky potravin na 1 sušení je však ovlivněna i počtem plátů a množstvím surovin na nich.
Typ sušičky potravin | Cena sušičky | Příkon sušičky | Cena za hodinu sušení* |
---|---|---|---|
Kulatá sušička | 700 – 1 200 Kč | 250 W | 1,49 Kč |
Hranatá sušička | 650 – 1 200 Kč | 245 W | 1,46 Kč |
INFRA sušička | od 4 700 Kč | 250 W | 1,49 Kč |
Průměrná cena za 1 sušení (cyklus)
Kolik provoz takového spotřebiče stojí, výrobci neuvádí – můžete to však spočítat, případně využít tabulku níže – stačí k tomu znát příkon. Spotřeba sušičky ovoce, hub a masa přitom závisí na zvoleném programu, tedy při jaké teplotě a jak dlouho bude v provozu, ale také na tloušťce jednotlivých plátků suroviny (ty silnější vyžadují pochopitelně více času, slabší zase můžete usušit ještě před koncem programu).
Druh suroviny | Způsob sušení | Doba sušení | Cena elektřiny za 1 cyklus* |
---|---|---|---|
Houby | na plátky | 12 – 16 hodin | 18 – 24 Kč |
Jablka | na plátky / čtvrtky | 8 – 36 hodin | 12 – 54 Kč |
Ananas | na plátky | 12 – 54 hodin | 18 – 81 Kč |
Borůvky | celé | 8 – 24 hodin | 12 – 36 Kč |
Brambory | na plátky | 7 – 18 hodin | 10,5 – 27 Kč |
Paprika | na proužky | 6 – 15 hodin | 9 – 22,5 Kč |
Bylinky | bez stonků | 4 – 6 hodin | 6 – 9 Kč |
Na kolik stupňů potraviny sušit
Každá surovina vyžaduje něco jiného, a stejně tak můžete zvolit několik metod, jak ji usušit (vysoká teplota ji zpravidla zbaví vlhkosti rychle, ale zase nebude tak šťavnatá). Snad každý výrobce přitom dává doporučení, jak v dané sušičce ovoce, zeleniny, hub a masa danou potravinu připravovat.
Potravina (surovina) | Teplota |
---|---|
Ovoce | 52 – 57 °C |
Zelenina | 52 – 57 °C |
Houby | 40 – 50 °C |
Maso (jerky) | 66 – 69 °C |
Bylinky | 30 – 37 °C |
Co ovlivňuje spotřebu sušičky potravin
Celkové náklady na sušení potravin se odvíjí od četnosti, tedy jak často ji používáte, a příkonu (podle toho lze zpravidla spočítat její max. odběr, takže pokud zvolíte nižší teplotu, zaplatíte za elektřinu, potažmo jeden cyklus, méně). Co nejnižší spotřeby sušičky ovoce, zeleniny, hub a masa dosáhnete zvolením správného programu a dodržením několika všeobecných zásad.
Teplota
Většinou lze nastavit teplotu v rozmezí 40 až 70 °C, přičemž záleží, co zrovna sušíte (třeba maso může vyžadovat vyšší stupně, zatímco ovoce zase nižší a o to delší dobu sušení). Zejména hranaté a infra sušičky by měly distribuovat teplo rovnoměrně, ale u těch kulatých, kdy proudí teplo odspodu, je vhodné průběžně pláta přeskládávat. Tím u některých kousků zabráníte přesušení, zatímco u dalších, že zůstanou syrové. Z udávaného příkonu přitom vychází maximální spotřeba sušičky ovoce, zeleniny, hub a masa, které dosahuje při nejvyšším zatížení, takže pokud zvolíte nižší teplotu, bude nižší.
Dobra provozu
Čím kratší dobu je spotřebič v provozu, tím méně elektřiny odebere. Na spoustu potravin stačí max. 12 hodin času, ovšem podle toho, jak tlusté kousky sušíte nebo do jakého stavu je chcete dostat, to může trvat i mnohem déle (třeba půlky meruněk vyžadují zákonitě mnohem více času než třeba plátky jablek).
Tloušťka surovin
Jednotlivá pláta zbytečně nepřeplňujte a vždy dbejte, aby byly mezi kousky surovin mezery; jedině tak může vzduch a teplo správně cirkulovat. Dbejte také, aby byla tloušťka veškerého ovoce, zeleniny nebo masa stejná, neboť zatímco tlustší schne déle, velmi tenké zase naopak, takže se mohou vysušit přespříliš nebo i spálit (sice ne hned, ale bez delšího dozoru ano; můžete je vyndat dříve, je to však starost navíc).
Údržba
Nejlepší je spotřebič po každém použití umýt, a to zejména pokud šťáva z potravin natekla do otvorů, z nichž proudí teplo (u hranatých a infra se to stává minimálně, ale u kulatých je riziko větší). Z hlediska hygieny je vhodné vyčistit i zbytek spotřebiče, aby minimálně nezapáchal a nevznikala v něm plíseň.
U starších spotřebičů se výkon horší
Čím starší zařízení, tím nižší může být jeho efektivita a rychlost sušení, neboť průběžně dochází k opotřebení jednotlivých dílů i materiálů, a zároveň s tím stoupá i spotřeba sušičky ovoce, zeleniny, hub a masa. Nehledě na to, že některé z prvních modelů nebyly ve srovnání s dnešními příliš ekonomické od počátku. Jestli tedy sušíte hodně (klidně i stovky plat ročně), může dávat smysl pořízení nové sušičky potravin, úspora může být i ve stovkách korun.