Půjčka na bydlení – jakou vybrat

Od koho získat půjčku na bydlení a jak ušetřit

Půjčka na bydlení je naprosto zásadní otázkou v životě většiny lidí. Obvykle se totiž jedná o “úpis” na nejméně 20, i když často až na 30 let. Pro výběr vhodné hypotéky je proto srovnání nabídek klíčové. V opačném případě se nefér podmínek nezbavíte nejméně po dobu fixace.

Půjčka na bydlení od banky je nejvýhodnější

Každý chce bydlet co nejvýhodněji, a pokud se jedná o hypotéku se závazkem na 20 – 30 let, hraje roli při rozhodování každá desetina procenta. Nejnižší úroky vám opravdu vždy nabídnou banky, u nichž tvoří půjčky na bydlení podstatnou část příjmů. Mají ovšem velmi přísná kritéria, která se v poslední době každým rokem zpřísňují. Třeba našetřit si dopředu 20 % z ceny nemovitosti.

Někdy se může stát, že vám banka hypotéku neposkytne, a třeba ani nesdělí důvod. Nejspíše našla při procházení vaší platební historie něco, kvůli čemu interní systémy žádost zamítly. To ovšem neznamená, že už hypotéku nikde nedostanete. Když vám zabouchne dveře jedna banka, druhá je o to radši otevře.

Na bydlení půjčí i nebankovní společnost

Pokud se dostanete do situace, kdy vám všechny banky odmítly půjčit, může být řešením nebankovní společnost. Ta akceptuje i horší finanční minulost a přehlédne i nějaký zápis v registru dlužníků nebo nižší příjem. Oproti klasické hypotéce ovšem zaplatíte mnohem vyšší úroky. Nejdříve si tedy spočítejte, jestli takovou půjčku na bydlení pořizovat, nebo si raději během několika let vylepšit finanční stránku, zvýšit příjem, a našetřit nějaké peníze.

Jak získat půjčku na bydlení levněji

Při poskytování hypotéky se posuzuje zejména vaše bonita, tedy schopnost splácet. Banky proto vyžadují od klientů stálé zaměstnání, určitou výši příjmu, a v posledních letech také našetřených alespoň 10 % z ceny kupované nemovitosti. Právě poslední z požadavků je stěžejní, proto čím více našetříte, tím výhodněji půjčku na bydlení získáte. Ideální je připravit si 20 – 30 % a žádat tak u banky o hypotéku na 70 – 80 % ceny nemovitosti.

V případě, že už hypotéku – případně jinou půjčku na bydlení máte – můžete ji po skončení fixace refinancovat. Podmínky se zlepšují téměř každý rok a konkurenční boj mezi bankami je obrovský. Téměř vždy proto dostanete od jiné banky mnohem lepší podmínky než jsou ty současné. Zároveň ale snažte jednat i se svojí bankou, která vám může nabídnout půjčku výhodněji, aby nepřišla o klienta.

Lukáš Altman
Vyznat se ve světe financí je někdy těžké; snažím se ho proto prezentovat jasně a srozumitelně, přinášet zajímavé nápady a tipy, i upozorňovat na nedostatky, neboť nemám rád nekalé praktiky a nefér jednání. Financím se věnuji soustavně od roku 2013, mj. informuji o půjčkách, zhodnocení peněz (spoření, investice), bankovních i jiných účtech, platebních a věrnostních kartách, slevách a dalším. Vedle toho pomáhám poznávat „státní aparát“, a to jak běžným lidem, tak OSVČ a firmám.

zavřít reklamu