Na co si (ne)půjčovat | Zásady půjčování

Půjčit si peníze je dnes velmi jednoduché a v některých případech i nezbytné, třeba na bydlení. Výměnou za úroky pomáhají lidem silné bankovní a nebankovní společnosti financovat krátkodobé i dlouhodobé sny. Někdy vyřeší půjčka životně důležitou situaci, jindy doslova zachrání život. Někdo si ovšem půjčuje zcela “zbytečně” i na věci, které nepotřebuje. Na co si půjčit, a na co rozhodně ne? Zásady zodpovědného půjčování vás mohou ušetřit finanční tísně.

Půjčka dává smysl na:

  • Bydlení nebo rekonstrukci
  • Auto, ať už nové nebo ojeté
  • Vybavení domácnosti (nábytek, spotřebiče atd.)
  • Opravu auta nebo domu
  • Vzdělání (koleje, školné apod.)

Raději si nepůjčujte na:

  • Krátkodobé záležitosti, třeba dovolenou
  • Vytvoření finanční rezervy
  • Splácení dluhů svých, ani přátel (kromě konsolidace)
  • Zážitky, Vánoce, narozeniny, svatbu apod.
  • Příliš drahé věci bez využití

Žijeme v často nespravedlivém světě, v němž má někdo peněz více, a jiný naopak méně. Půjčka ale dlouhodobý nedostatek financí nevyřeší. Než požádáte o úvěr, zvažte i jiné možnosti – třeba přivýdělek, levnější bydlení, dovolenou v jiné destinaci. Stejně tak nemusíte rodinu o Vánocích zavalit haldou dárků – dejte jim raději takové, co opravdu ocení a nejsou jen “líbivé”.

Nepůjčujte si na zážitky a luxus

Velmi často si klienti půjčují na zážitky, jako je dovolená (wellness, moře aj.), která je mimo jejich finanční možnosti. Vidina splněného snu bývá ovšem silnější než rozum, a v lepším případě tak 14denní zážitek splácí „pouze“ půl roku, někdy ovšem i déle. Opravdu si dopřejete 14 dní pohody, které budete další měsíce splácet?

Stejné je to s drahými věcmi, které nemají využití. Typicky se jedná o mobilní telefony za desítky tisíc. Ano, mít drahý mobil možná dodává člověku pocit luxusu, výjimečnosti …ale opravdu je potřeba, když bude sloužit výhradně k telefonování, chatování, brouzdání po internetu a hraní her? Pokud navíc telefon v průběhu rozbijete, budete splácet „střep“, který už ani nepoužíváte.

Půjčka na majetek dává smysl, ale…

Vzít si hypotéku na bydlené, nebo úvěr na vybavení domácnosti, smysl má, protože se jedná o dlouhodobou investici, která vám bude k užitku i dlouho poté, co půjčku splatíte. Přesto se nevrhejte do půjčování po hlavě a zvažte, jestli nenajdete levnější bydlení, spotřebiče a nábytek, zdali gauč za „desítku“ neposlouží stejně jako ten za 30 000 Kč apod. Zkrátka nedejte na první dojem.

Jinými slovy, pokud už si musíte půjčit, využijte peníze smysluplně. Nekupujte si zbytečný luxus s vidinou zvýšení společenského statutu, nebo zkrátka „pro lepší pocit“. Nebo má smysl nakoupit třikrát dražší vybavení, a pak trávit víkendy na přesčasech? Stejná pravidla platí v případě auta, bydlení, nebo elektroniky. Kupujte si pouze to, na co máte, nebo co můžete brzo splatit.

Info od Ossla

Půjčujte si pouze na věci, které vám budou sloužit i po splacení úvěru (domácí spotřebiče, bydlení, rekonstrukce…).

Zamyslete se, jestli to nejde levněji

U některých věcí nelze jednoznačně říct, že jsou „zbytečné“, nebo že naopak dává smysl si na ně půjčit. Jde třeba o auto, které je mnohdy nezbytné pro lidi na vesnici. Ojeté vždy pořídíte levněji než nové – je ale důležité uvážit, zdali nebude vyžadovat opravy, a pokud ano, tak jak budou finančně náročné. Zamyslete se také nad autem samotným – potřebujete nové luxusní Audi za milion, nebo postačí ojetá Škoda za desetinu ceny?

Totéž platí v případě mobilních telefonů a jiné elektroniky. Pokud jen voláte, píšete zprávy, prohlížíte internet a občas fotíte, poslouží nejspíš telefon za 5 000 Kč stejně dobře jako ten za 30 000 Kč, jehož potenciál nemá „běžný člověk“ šanci využít. A pocit luxusu vás živit nebude …naopak vám může způsobit finanční potíže. I drahý mobil má přitom životnost 2 – 3 roky, stejně jako ten levnější.

Má smysl půjčka na splacení jiných půjček?

Nikdy není dobré vytvářet si finanční rezervu půjčkou …to ale není případ konsolidace, která vám naopak může výrazně pomoci. Slouží pro klienty, kteří mají dva a více úvěrů (klidně od různých poskytovatelů), a chtějí ušetřit na splátkách. V tzv. konsolidačním úvěru totiž dojde ke sloučení všech půjček do jedné, čímž se zbavíte mnohých poplatků a různě vysokých úroků, i komunikace s několika poskytovateli. Měsíčně pak můžete splácet i o 30 % méně než doposud.

Lukáš Altman
Vyznat se ve světe financí je někdy těžké; snažím se ho proto prezentovat jasně a srozumitelně, přinášet zajímavé nápady a tipy, i upozorňovat na nedostatky, neboť nemám rád nekalé praktiky a nefér jednání. Financím se věnuji soustavně od roku 2013, mj. informuji o půjčkách, zhodnocení peněz (spoření, investice), bankovních i jiných účtech, platebních a věrnostních kartách, slevách a dalším. Vedle toho pomáhám poznávat „státní aparát“, a to jak běžným lidem, tak OSVČ a firmám.

zavřít reklamu