Půjčka pro dlužníky

Půjčka pro dlužníky: kdo ji 100% poskytne a v jaké výši

Půjčka pro dlužníky může jednoduše pomoci lidem, kteří mají nějaký zápis v registrech. Její získání ovšem není tak snadné, neboť se od ní mnoho společností – zejména pak banky – odvrací. Je pro ně zkrátka příliš riziková; neznamená to ale, že ji nikdo neposkytne. Šanci máte výhradně u nebankovních společností, hodně však záleží, v jaké přesně situaci se nacházíte. Za určitých podmínek můžete získat půjčky pro dlužníky na ruku i na účet, a to dokonce bez zástavy.

Kdy je možné půjčku pro dlužníky poskytnout

Zápis v registru nemusí být při žádosti o úvěr překážkou, pakliže dnes bez problémů hradíte všechny své závazky. Kdo totiž věčně dluží, kam se podívá, tomu nepomůže nikdo. Na druhou stranu půjčku pro dlužníky poskytnou některé banky i nebankovní společnosti, pokud:

  • pracujete alespoň rok v kuse u stejného zaměstnavatele a máte prodlouženou smlouvu, případně na neurčito; nebo jako podnikatel alespoň rok a máte k dispozici daňové přiznání
  • dlouhodobě hradíte své závazky včas a nikdy se neopozdíte
  • umíte hospodařit s penězi tak, že je utrácíte smysluplně a tvoříte si finanční rezervu
  • máte minimum závazků, které musíte splácet (ať jde o jiné úvěry, tak o paušál u mobilního operátora…)
  • podmínka to není, ale pokud máte ručitele nebo můžete zastavit nemovitost, může být půjčka pro dlužníky i v řádech statisíců až milionů

Tip, jak snáze získat půjčku

Pomůže vám, pokud jste už jako dlužníci půjčku měli a řádně ji splatili.

Jaké společnosti mohou půjčit dlužníkům

S jistotou to nelze tvrdit o žádné, neboť za normálních okolností zákon zakazuje půjčovat dlužníkům. Záleží však na každém poskytovateli, jak vaši situaci vyhodnotí – pokud totiž uzná, že jste schopni splácet, úvěr vám může i přes vyšší riziko poskytnout. Řada společností navíc sama prezentuje, že za určitých podmínek dokáže půjčku nabídnout i dlužníkům. Jedná se například o tyto:

Šanci na půjčku máte i jako dlužník

U žádné společnosti není jisté, že půjčku pro dlužníky poskytne. Pokud ale máte své finance v pořádku a pouze se s vámi táhne starší zápis v registrech, šanci na získání máte.

Co obnáší půjčka pro dlužníky v hotovosti

Na českém trhu působí už jenom pár společností, které klientům dávají peníze na ruku; díky rozsáhlé síti obchodních zástupců však působí po celé ČR, takže vám zavezou půjčku pro dlužníky v hotovosti de facto kamkoliv. Pravidla pro její získání jsou trochu jiná, než když řešíte vše na dálku, neboť poskytovateli obvykle stačí pouze číslo OP a pár základních údajů. Zbytek s ním pak dořešíte osobně.

Nejrychlejší je půjčka pro dlužníky online

Většina poskytovatelů dokáže dnes vyřešit na dálku úplně vše, takže nebudete muset nikam chodit. Půjčka pro dlužníky dostupná online má přitom stejný průběh žádosti jako kterákoliv jiná, je však mnohem pravděpodobnější, že vás její poskytovatel telefonicky kontaktuje, aby s vámi celou situaci prošel a dořešil podrobnosti. Podpis smlouvy pak zvládnete rovněž na dálku, a sice pomocí SMS kódu.

I půjčka pro dlužníky bez registru má pravidla

S kým se táhne špatná minulost, byl by pochopitelně radši, kdyby poskytovatelé úvěrů do jeho historie vůbec nedívali. A to taky někteří slibují, ačkoliv to není tak jednoduché, neboť to musí dělat ze zákona. Půjčka pro dlužníky bez registru tak možná není, negativní zápis ale nemusí znamenat zamítnutí žádosti. Mnohé společnosti – zejména ty nebankovní – se snaží zjistit, proč dlužíte a o jak velký prohřešek se jedná, i zdali už jste dnes schopni závazkům dostávat.

Možná je i půjčka pro dlužníky bez zástavy

Jestliže nemáte žádný majetek, jakým byste mohli dluh zajistit, není to nutně problém. Některé společnosti umí přimhouřit oči, takže pokud je zápis v registru staršího data a dnes již máte své finance v pořádku, půjčku pro dlužníky bez zástavy umí nabídnout. Další možností je, že za vás bude ručit někdo jiný, kdo je dostatečně bonitní a zvládal by případně splácet namísto vás.

Také půjčka po insolvenci je dostupná

V případě, že jste úspěšně zvládli osobní bankrot a chcete „začít znovu“, může pomoci půjčka po insolvenci. Tu sice úvěrové společnosti standardně v nabídce nemají, pokud ale ukážete, že máte své finance pod kontrolou a nehrozí tedy, že byste přestali splácet, žádost schválit mohou. Obvykle výměnou za vyšší úroky i RPSN, přičemž obvykle dosáhnete na max. 150 000 Kč. Je to zkrátka „daň“ za špatnou platební minulost.

Někdo poskytne i půjčku v exekuci bez zástavy

Pakliže jste se dostali až do takto svízelné situace, jsou už možnosti velmi omezené; všichni poskytovatelé úvěrů vás totiž vidí jako rizikové klienty, kteří by zřejmě nezvládali splácet. Někteří si tak chtějí pojistit svou investici nemovitostí nebo jiným majetkem, jde to ale i bez toho. Půjčka pro dlužníky v exekuci bez zástavy může být poskytnuta žadatelům s ručitelem, který by za ně případně zvládal hradit splátky. Nepočítejte však, že vám ve stavu exekuce někdo půjčí „jen tak“, zakazuje to totiž zákon. Úvěr je tak nutné použít výhradně na vyplacení dluhů, s čímž vám pomohou specializované společnosti.

Půjčka pro dlužníky v insolvenci možná není

Osobní bankrot je velmi náročný po všech stránkách, a i když vzorně splácíte, co vám určil insolvenční správce, není možné úvěr získat. Zakazuje to totiž zákon, podle něhož je půjčka pro dlužníky v insolvenci špatným řešením, které by nejspíše vedlo k prohloubení finančních problémů a případně k zabavení peněz insolvenčním správcem. Někdy bohužel musí projít oddlužením i člověk, který se do situace nedostal vlastní vinou, ani v takovém případě však nedělá zákon výjimku.

Lukáš Altman
Vyznat se ve světe financí je někdy těžké; snažím se ho proto prezentovat jasně a srozumitelně, přinášet zajímavé nápady a tipy, i upozorňovat na nedostatky, neboť nemám rád nekalé praktiky a nefér jednání. Financím se věnuji soustavně od roku 2013, mj. informuji o půjčkách, zhodnocení peněz (spoření, investice), bankovních i jiných účtech, platebních a věrnostních kartách, slevách a dalším. Vedle toho pomáhám poznávat „státní aparát“, a to jak běžným lidem, tak OSVČ a firmám.