Jak vydělat peníze na internetu

Jak vydělat peníze na internetu: 25 prací a osobně vyzkoušených způsobů

Jak vydělat peníze na internetu je otázka s více než jednou odpovědí, protože ono je těch možností hned několik, přičemž vám některé dokáží zajistit tolik práce i peněz, že budete mít full time formou home office. Zaměřte se ale pouze na to, co skutečně vydělává a dopředu víte, že nejde o podvod a nemusíte skládat žádné vstupní poplatky. Abyste dosáhli na zajímavé finanční ohodnocení, je obvykle potřeba něco umět – zadarmo vám nikdo platit nebude – řada činností se dá ale naučit a peníze na internetu vydělat z domu, kavárny nebo na cestách, aniž byste ztráceli čas nesmysly v podobě „klikaček“.

Neberte všechno, dělejte jen to, čemu rozumíte

Ačkoliv si někdy situace žádá okamžité řešení a vidina alespoň nějakého výdělku je lákavá, nesnažte se za každou cenu vykonávat práci, která vás nebaví, a nerozumíte jí. Bude to znát na výsledcích, a nakonec vás i přestane zajímat, jak vydělat peníze na internetu, protože po špatné zkušenosti dost možná ztratíte chuť a nadšení. Zcela objektivně si tedy řekněte, co vás baví a o čem něco víte, a stejně tak si stanovte, jakým směrem se vydávat nechcete.

Jak vydělat peníze na internetu snadno a bez investic

Na jiných webech najdete i desítky možností, jak vydělat peníze na internetu, aniž by se nad nimi někdo pořádně zamyslel. K čemu je třeba rada „investujte do akcií“, když se jedná o extrémně těžký obor s nejistým výsledkem, a ještě vyžaduje vstupní investice? Takové způsoby vydělávání peněz jsou pouze pro úzkou skupinu lidí. Nebo že máte prodat staré knížky, kterých je všude plno? Vybrali jsme proto možnosti, jak vydělat peníze na internetu s jistotou, že dostanete zaplacenou každou minutu své práce, aniž byste museli hradit jakékoliv poplatky. Postačí vám výhradně počítač s připojením k internetu.

1) Psaní článků a textace (web copywriting a copywriting)

Pakliže umíte velmi dobře česky, tedy zvládáte psát bez chyb, poutavě, a dokážete efektivně dohledávat informace, může být psaní článků (jinak známé jako web copywriting) zajímavým způsobem, jak vydělat peníze na internetu. Díky pestré škále webů a e-shopů v ČR najdou vaše texty uplatnění de facto v každém oboru a řada společností uvítá i méně zkušené pisálky za nižší sazbu. A pokud vám tvorba půjde, můžete se psaním článků klidně živit na full time.

2) Virtuální asistent/ka, co vše zařídí

Firmy i podnikatelé si rádi nechají vypomoct od tzv. virtuálních asistentek, které pro ně zajistí všemožné činnosti. Obvykle se jedná o veskrze univerzální osoby, jimž může být svěřen třeba výběr letenek a hotelu pro služební cestu, objednání rautu na firemní akci, nebo administrativa a e-mailová i telefonická komunikace se zákazníky. Některé virtuální asistentky si ale poradí i s řadou dalších úkolů a zajistí třeba pochůzky. Pokud navíc narazíte na dobrou příležitost, půjde o poměrně flexibilní způsob, jak vydělat peníze online.

3) Výpomoc s administrativou na dálku

Kdo je důsledný, baví ho organizování a nevadí mu někdy rutinní práce, může vydělat peníze na internetu formou výpomoci s administrativou, na níž zkrátka nemá řada společností a manažerů čas. Obvykle se přitom jedná o velmi jednoduchou práci, kdy například zapisujete do online tabulek nějaké údaje, dohledáváte informace, nebo třeba ukládáte dokumenty na cloudové úložiště.

4) Zákaznická podpora e-shopu

Ve velkých korporátech asi takovou nabídku mít nebudou, zejména malé e-shopy ale ocení, pokud za ně někdo komunikaci převezme. Většinou se jedná o „one-man“ projekty, v nichž dělá první poslední majitel, a jak roste, potřebuje si uvolnit ruce a věnovat se ostatním činnostem. Nezbytné jsou dobré komunikační schopnosti a příjemné vystupování, stejně jako snaha a ochota poznat sortiment e-shopu. Jedině tak budete schopni efektivně vyřizovat požadavky zákazníků a zároveň si slušně vydělávat online z domova.

5) Doučování a předávání znalostí (dětem i dospělým)

Někteří rodiče nemají dostatek času (někdy ani znalosti), aby se s dětmi učili potřebnou látku. Anebo by jim rádi dali nadstandardní vzdělání a rozvíjeli je v oblastech, na něž školství nestačí, což může být pro jiné skvělý přivýdělek. Pokud se v nějakém oboru vyznáte, umíte komunikovat a přizpůsobit výklad cílové skupině (malým dětem, teenagerům, dospělým…), můžete své znalosti předávat i online a vydělat si tak peníze na internetu. Školit a doučovat je možné jak školáky a studenty, tak zaměstnance firem.

6) Prodej vlastních produktů

Jestli vyrábíte něco unikátního s přidanou hodnotou a rádi byste si tak zároveň přivydělali (nebo z toho měli hlavní pracovní činnost), aniž byste se starali o samotný obchod, můžete ke spolupráci oslovit nějaký e-shop nebo lokální řetězec prodejen. Řada lidí prodává tímto způsobem třeba domácí marmeládu, med, uzeniny, limonády, sirupy, ale i třeba ušité oblečení. Stále častěji navíc platí, že řemeslo má zlaté dno, takže se můžete uchytit i ve výrobě na zakázku a přijímat objednávky zásadně online.

Zkuste vydělat peníze ihned

V případě, že jste se ocitli ve finanční tísni, nebo potřebujete co nejdříve něco koupit, zkuste vydělat peníze ihned. Nabízí se více než 16 možností, jak dostávat zaplaceno hned po směně / odvedení práce.

7) Call centrum (pasivní i aktivní)

Kdo je komunikativní a nevadí mu sem tam nějaké odmítnutí, případně zvládá i vyhrocené situace, může se chopit telefonu a povídat si s lidmi. Je však velký rozdíl, zda voláte tzv. aktivně, tedy že něco nabízíte a prodáváte, což vnímá mnoho lidí jako otravování, nebo jestli zvedáte příchozí hovory a pomáháte volajícím řešit to, co zrovna potřebují. Zajímavé příležitosti jsou například u bankovních domů, úvěrových společností, mobilních operátorů apod. Pokud vám ovšem takový kontakt s lidmi příliš nevyhovuje, je řada dalších možností, jak vydělat peníze na internetu.

8) Přidávání produktů na e-shop

Jedná se o docela rutinní, ovšem zodpovědnou práci, kterou si můžete vydělávat online odkudkoliv. Firma vás zaúkoluje, abyste vytvářeli nové produkty, přidávali k nim fotografie, zařazovali je do kategorií, případně k nim vyplňovali ještě další informace. Jde v podstatě o administrativu, jen pro vás může být zajímavější pracovat s produkty, kterým rozumíte a baví vás, než pořád dokola zadávat faktury. Ale i to je způsob, jak vydělat peníze za relativně nenáročnou práci.

9) Správa sociálních sítí a moderování diskuzí

Zejména na Facebooku, případně Instagramu a LinkedInu, si řada firem buduje profil, skrze který komunikuje s klienty (zákazníky), širokou veřejností, ale i s odborníky a novináři. Jenomže ty „posty“ musí někdo přidávat a s rostoucí komunitou vyžadují diskuze stále více odpovědí a reakcí právě ze strany společnosti, aby si udržela aktivitu fanoušků. Jedná se přitom o relativně jednoduchý způsob, jak si na internetu vydělat peníze.

10) Recruiter / náborář v agentuře

Ačkoliv řada společností vyžaduje vzdělání v oboru nebo zkušenosti, jiné mají práci i pro úplné nováčky. Často se jedná o personální agentury, jejichž recruiter v podstatě „rozhazuje“ sítě a hledá pracovníky – obvykle umisťováním inzerátů na sociální sítě a pracovní portály – a následně zpracovává s tím spojenou administrativu (přípravu podkladů pro personální oddělení, které bude vyhodnocovat profily uchazečů). Ti dobří pak mohou postoupit i na post personalisty.

11) Prodávání věcí přes Instagram a Facebook

Mít vlastní internetový obchod není vůbec snadné, o to větší příležitosti ale přináší sociální sítě i ve směru prodeje. Jenom v ČR jsou stovky lidí, kteří na Instagramu a Facebooku prodávají všemožné produkty ostatním, kteří v takových případech oceňují osobní přístup a přátelskou komunikaci, jaké se u e-shopu často nedočkají. Řada lidí přitom na internetu vydělává jenom tím, že například jezdí do drážďanského Primarku a nakupuje oblečení „na objednávku“, pochopitelně s provizí. Prodávat ale můžete i vlastní produkty, lidé si to dobré najdou (skoro) sami.

12) „Obsluha“ (operátor) livechatu

Jestli jste starší 18 let, nevadí vám „adult“ prostředí a umíte komunikovat, můžete si přivydělat online na tzv. živém chatu. Jasně, den co den budete číst „úchylné“ zprávy a snášet oplzlé kecy, ale prý se na to dá zvyknout. Společnosti, které portály provozují, vám navíc dají manuál, co v jakých případech psát, takže budete trochu jako kolovrátek za klávesnicí. Postupně se sice dostanete při tomto online výdělku na slušnou hodinovou sazbu, musíte mít ale rychlé prsty, placeni jste totiž za každou napsanou zprávu.

13) Tipování a doporučování

Někteří specialisté rádi zaplatí, pokud jim „dohodíte“ práci. Často se jedná o realitní makléře, finanční poradce, IT firmy, freelancery apod., kteří nemají čas nebo znalosti na vyhledávání nových příležitostí, ale uvítali by je. Potřeba je celkem široký okruh přátel a známých, případně obchodních kontaktů. Můžete se ale vydat i cestou, kdy se někdo např. registruje přes váš unikátní odkaz do nějaké služby, online hry či platformy (jako je Twisto), kde můžete za každého dostat i 300 Kč a celkem snadno si tak vydělat online.

Jak vydělat peníze na internetu, když „něco umíte“

Máte-li už nějaké zkušenosti, případně jste samouci a chcete se v daném směru zdokonalovat pod vedením seniorních pracovníků, můžete vydělat peníze na internetu v mnoha méně i více složitých oblastech. De facto vždy už musíte něco umět, zcela bez znalostí to nepůjde; výdělky jsou na druhou stranu více než zajímavé a za zmínku stojí i nadstandardní benefity, které přináší jak samotná práce, tak řada firem. V otázce „jak vydělat peníze?“ proto vedou zejména kroky mladších lidí právě do onlinu.

1) Prodej vlastních fotografií a videí

Ačkoliv to vyžaduje trochu větší zkušenosti a dobrý fotoaparát (kupříkladu zrcadlovku), jedná se o zajímavý a značně kreativní způsob, jak vydělat peníze na internetu. Podle toho, co budete fotit, strávíte nějaký čas i venku – nebude to jenom práce za počítačem. Jestli si zatím nejste jistí, jakým směrem se vydat, zkuste menší příležitosti, v nichž není taková konkurence – např. focení koní nebo místních akcí, které sice nejsou tak dobře placené, ale objednatelé mívají nižší nároky na kvalitu fotek a nebude tak obtížné zakázku získat.

2) Online marketing

Každá firma, jejíž produkty nebo služby koupíte na internetu, chce a potřebujete být vidět. K tomu jí pomáhají právě marketingoví specialisté, kteří ji dokáží zviditelnit na sociálních sítích, ve vyhledávačích, na jiných webech apod. K této činnosti musíte ovládat jak určité nástroje, tak metodiky, abyste měli výsledky a pouze neutráceli peníze klientů. Věnovat se ale můžete pouze jedné oblasti, třeba linkbuildingu, sepisování PR a marketingových textů, nebo FB reklamě.

3) Překladatelství

Ovládáte-li cizí jazyk, můžete se celkem efektivně uplatnit v překládání z/do cizího jazyka. Agentury, podnikatelé, ale i jednotlivé firmy (například e-shopy s mezinárodním přesahem) představují možnost, jak si vydělat peníze na internetu právě tímto způsobem. A budete-li opravdu dobří, máte jistou dlouhodobou a skvěle placenou práci. Najít dnes schopného překladatele je také poměrně těžké.

4) Grafické práce

Pokud ovládáte nějaký program na úpravu multimédií, uplatníte se poměrně snadno. Stačí přitom, když obstojně zvládáte Photoshop, Lightroom nebo třeba Corel Photo, případně i jiné programy. Důležitá je také neotřelá kreativita a chuť experimentovat, ačkoliv existují i poměrně rutinní činností. Obecně přitom platí, že čím více toho ovládáte, tím lépe se někde uchytíte a tedy i vyděláte peníze online. Jednou tak můžete upravovat fotografie, jindy zase videa, a potom třeba „vytunit“ záhlaví webu.

5) IT bez znalosti programování

Že nerozumíte kódování ještě neznamená, že nemůžete poblíž programátorů pracovat. I tento segment vyžaduje řadu jiných specialistů, bez nichž by nefungoval tak efektivně. Předně se jedná o projektové manažery, náboráře a headhuntery, nebo marketingové a SEO odborníky (zmíněné výše). Vysoce cenění jsou také UX a UI specialisté, analytici, administrátoři a řada dalších. Některé firmy rovněž uvítají výpomoc na dálku, takže zvládnete komunikovat jenom přes počítač a vydělávat tak online.

6) „Psaní kódu“, tedy programování

Některé odhady uvádí, že jenom firmy v ČR postrádají až 25 tisíc IT specialistů (z toho vychází alespoň 50 % na programátory), leč ty optimističtější hovoří zhruba o polovině. Jinými slovy, co programátor, to vysoce ceněný pracovník, který si může vybírat. I juniorní pozice mají mnohdy nadprůměrné ohodnocení a jako bonus jim IT firmy dávají možnost full remote-work (tedy práce na dálku). Programátoři, vývojáři, testeři, bezpečnostní mágové a další mají dnes asi největší uplatnění ze všech, často se navíc mohou orientovat více směry (třeba back-end i front-end).

7) Tvorba a prodej online kurzu

Pokud máte co předat a rádi byste své znalosti zpeněžili, můžete je strukturovaně seskládat do online kurzu (nebo více kurzů) a ten prodávat. ČR je ovšem docela malý trh, takže nepočítejte se zájmem desetitisíců lidí, nebude-li váš nápad opravdu skvělý a pro všechny. Jde ale o zajímavý způsob, jak vydělat peníze na internetu, a když si svůj online kurz dobře zpropagujete, může se jednat o slušný příjem – spokojení zákazníci se navíc rádi vrátí i pro další materiály. Více možností máte, pokud navíc komunikativně ovládáte cizí jazyk.

8) Vlastní mobilní aplikace

Lidé používají aplikace snad k čemukoliv – na počasí, chatování, hraní her, zprávy apod. Z dílen českých vývojářů už vznikla celá řada celosvětově uznávaných mobilních „appek“, a to jak pro běžné lidi, tak pro firemní klienty. Ačkoliv je toto prostředí vysoce konkurenční, dá se v něm prorazit, bude-li mobilní aplikace skutečně pro zákazníky a ne primárně k vydělávání (tzn. kvanta placeného obsahu a všudypřítomné reklamy dokáží akorát odradit). Řada vývojářů přitom pracuje jenom z domu a vydělává 100 % financí přes internet.

9) Obchodní zástupce

Trocha talentu se „vnutit“ na osobní schůzku a prodat produkty nebo služby vám může zajistit slušný příjem. Není to sice pro každého, ale budete-li dělat v oboru, jemuž sami věříte, bude vás práce bavit a ocení vás i klienti. Lukrativní je třeba stavební, potravinářský a farmaceutický průmysl, v němž zásadně jednáte s lidmi, kteří oboru rozumí a chtějí si vyslechnout pádné argumenty, proč s vámi spolupracovat. Je ovšem potřeba, abyste i vy měli potřebné znalosti.

Kam investovat a vydělat si peníze přes internet

Za předpokladu, že máte stálý příjem a chcete vydělávat tím, že peníze do „něčeho vložíte“, nabízí se řada možností; a podle toho, zda a jaké znalosti a zkušenosti máte, se můžete rozhodnout, jakým způsobem vyděláte peníze na internetu. Mnoho platforem kupříkladu nabízí, že vám investované prostředky zhodnotí, aniž byste museli přiložit ruku k dílu nebo něco umět. Lepších výsledků pak pochopitelně dosahujete, pokud si investice řídíte sami, vyžaduje to však nemalé znalosti.

1) (Spolu)vlastnictví nemovitostí

Asi nejbezpečnější a dlouhodobě výnosné je uložení peněz do realit, zejména pak do tzv. investičních bytů. Ty totiž nabízí nejlepší poměr požadované investice vzhledem k výnosu, a jelikož hodnota nemovitostí meziročně stoupá i o 20 %, jde prakticky o jistotu, jak vydělat peníze na internetu bez obav, že o ně přijdete. Není však nutné kupovat celý byt, dům nebo pozemek, díky projektům jako InvestTown (které podporuje třeba Česká spořitelna) lze vydělávat peníze už při investici několika stovek a koupit si pouze podíl.

2) Akcie, dluhopisy a cenné papíry

Také obchodování na burze už dávno není jenom pro makléře, kteří tak dříve spravovali peníze klientů. Díky řadě investičních aplikací může akcie nakupovat de facto kdokoliv i s minimem znalostí díky tipům od odborníků. Například eToro nabízí „kopírování portfolia“ úspěšných obchodníků, kteří se burze věnují dlouhodobě. Akcie jsou však poněkud rizikové, takže máte-li radši jistotu s nižším výnosem, mohou být lepší volbou dluhopisy nebo výše zmíněné nemovitosti.

Legendární Warren Buffet k akciím:

„Kdo není rozhodnutý držet akcie alespoň 10 let, neměl by je vůbec kupovat. Jde o dlouhodobou investici.“

3) Dropshipping e-shop

Pokud máte všeobecné znalosti online marketingu a rádi byste provozovali e-shop bez nutnosti držení skladu, je to možné. Není to však vůbec jednoduché, neboť máte coby mezičlánek mnohem nižší marži než dodavatel či výrobce, a zároveň je v ČR obrovská konkurence – máme totiž přibližně 50 000 e-shopů na 10milionovou zemi (z čehož tvoří kupní sílu asi jen třetina obyvatel, ačkoliv některé posílají i do zahraničí). Investice je potřeba zejména do reklamy a poměrně těžko lze konkurovat zaběhlým internetovým obchodům, které odesílají zásilky ihned.

4) Affiliate web nebo magazín

Když ovládáte psaní a dokáže zajistit, že se vaše články dostanou k lidem, kteří se budou v ideálním případě na váš web vracet, jedná se o zajímavý způsob, jak vydělat peníze na internetu odkazováním na nějaké služby či produkty, z čehož budete mít provize. Vyžaduje to však mnoho času a úsilí, stejně jako znalost marketingu, případně SEO praktik. I tak se ale většinou jedná o běh na dlouhou trať a raději nedoufejte v peníze hned další měsíc.

5) Kryptoměny

Jedná se o extrémně rizikovou oblast, která přináší mnoho radosti i zklamání. Když například Bitcoin přesáhl hranici 10 tisíc dolarů (asi 250 000 Kč), mluvilo se o platidlu budoucnosti a lidé ho začali zběsile nakupovat. Jenomže i tento pomyslný král kryptoměn zažil mnoho strmých pádů a zničil životy lidem, kteří na něj vsadili doslova vše. Podstoupení vyšších rizik se však jiným mnohonásobně vrací, umožňuje jim vydělávat online a dosáhnout „finanční nezávislosti“. Nakupovat je přitom můžete přes aplikace, tzv. online burzy, případně ve speciálních „bankomatech“, i po troškách.

6) Influencing, hlavně na sociálních sítích

Být veřejně známou osobností, kterou budou ostatní poznávat na ulici, je snem mnohých mladých lidí. A řada z nich se touto cestou vydává už od útlého věku. Jenomže stát se opravdu vlivným a sledovaným influencerem není jenom tak. Denně musíte přinášet originální tvorbu a s fanoušky si sednout, aby se za vámi chtěli vracet. Vybudování profilu na IG, FB nebo Youtube může přitom trvat nejméně několik měsíců, ale spíše i let. Do té doby je sice možné vydělávat něco na reklamách, teprve později vám ale budou firmy nabízet spolupráce.

Čemu se vyhnout aneb Tohle fakt nevydělává

Internet je bohužel doslova prolezlý i fake nabídkami prací, které slibují snadné výdělky z pohodlí domova a s nízkou časovou dotací. Nečekejte, že vám opravdu řeknou, jak vydělat peníze na internetu, ve většině případů jde o podvodné projekty, do nichž v lepším případě investujete akorát čas; který vám nikdy nikdo nezaplatí. Často se jedná o tzv. pyramidy, kdy svou činností vyděláváte de facto pouze majiteli. Lze tu uplatnit pravidlo „co vypadá až moc hezky, to nebude pravda“.

1) Klikačky (jsou žádané, ale zrádné)

Mezi vůbec nejznámější způsoby, jak si snaží někteří vydělat peníze na internetu, patří tzv. klikačky, jejichž princip je jednoduchý – klikáte, na co máte – obvykle na reklamu, a tím si „vyděláváte“. Jenomže k zobrazení jich dorazí jen velmi málo a navíc vám za ně náleží nulová nebo zanedbatelná odměna (např. 0,1 Kč za jedno kliknutí, což je opravdu směšné). Zkušenosti lidí navíc říkají, že reklamy peníze nepřinesou. Jak vydělat na internetu přes klikačky tedy nehledejte, nemá to smysl, akorát se oberete o čas.

2) Vyplňování dotazníků

Řada společností provádí průzkumy, které buď rozesílá e-mailem, anebo je předá ke zpracování třetí straně. Tedy firmě, u níž si za vyplňování dotazníků může prakticky kdokoliv vydělat nějaké peníze. Jenže když dobře, dostanete za jeden pár desítek korun, a to nad ním strávíte i 15 až 20 minut. Obvykle je přitom nastaveno tzv. výplatní minimum na 500 Kč, které vám nikdy nedovolí překročit. A tak skončíte např. na 430 Kč a více dotazníků už k vyplnění nedostanete. Nevěřte, že jde vydělávat online skoro bez práce.

3) Sázení, online casino (gambling)

Skalní hráči by jistě byli proti, ale tohle prostě není pro každého a mnohdy to vede akorát ke ztrátě peněz. V lepším případě prohrajete pár stovek, v horším i desítky až stovky tisíc korun. Pokud zkrátka neumíte velmi dobře například poker, nemá smysl zkoušet vydělat peníze na internetu přes sázení a gambling. Úvěrové společnosti vám navíc mohou právě kvůli sázení zamítnout půjčku, neboť se dle doporučení ČNB jedná o nezodpovědné nakládání s penězi.

4) Psaní blogu a profit z reklam

I když to vypadá jako skvělá příležitost pro každého, není tomu tak. Jenom český internet obsahuje desítky tisíc neúspěšných blogových stránek (pozor, blog není magazín!), které ukončí provoz už v prvním roce. Proč? Zájem o blogy upadá a konkurence je obrovská. Spustit blog a psát opravdu nestačí. Lidé si vás nenajdou, pokud ho nepropagujete, třeba jako influencer na sociálních sítích. Ovládat přitom musíte i samotné psaní, mít dobrý projev a hlubší znalosti v tom, o čem píšete.

Lukáš Altman
Vyznat se ve světe financí je někdy těžké; snažím se ho proto prezentovat jasně a srozumitelně, přinášet zajímavé nápady a tipy, i upozorňovat na nedostatky, neboť nemám rád nekalé praktiky a nefér jednání. Financím se věnuji soustavně od roku 2013, mj. informuji o půjčkách, zhodnocení peněz (spoření, investice), bankovních i jiných účtech, platebních a věrnostních kartách, slevách a dalším. Vedle toho pomáhám poznávat „státní aparát“, a to jak běžným lidem, tak OSVČ a firmám.