Státní příspěvek na penzijní připojištění

Státní příspěvek na penzijní připojištění (2023): kolik je a jaké jsou podmínky

Nechcete-li se spoléhat pouze na starobní důchod, můžete si sjednat tzv. penzijní připojištění (známé i jako doplňkové penzijní spoření), s nímž se alespoň trochu připravíte na stáří. Základní úroková sazba sice moc zajímavá na zhodnocení peněz není, státní příspěvek už ovšem ano. Kdo si dobrovolně odkládá stranou právě přes penzijní připojištění, může navíc dostávat až 230 Kč měsíčně, což ve výsledku znamená zúročení i 23 % ročně (žádný jiný produkt tolik nenabízí). K dosažení na státní podporu je však nutné splňovat podmínky a dodržovat je po celou dobu trvání smlouvy.

Jaké jsou podmínky k získání příspěvku na „penzijko“

Legislativa v tomto směru noc nekomplikuje a umožňuje podmínku splnit dvěma způsoby:

  • 1) aby měl účastník trvalé bydliště v České republice nebo v kterémkoliv členském státu Evropské unie; nebo
  • 2) aby se podílel na zdravotním či důchodovém pojištění v ČR, případně aktuálně čerpal důchod. Státní příspěvek na penzijní připojištění tak není omezen věkem, národností, ani státní příslušností. Založit ho lze klidně i dětem od narození.

Kolik je státní příspěvek na penzijní připojištění

Jeho výše se odvíjí od toho, kolik si odkládáte. Částku si sjednáte smluvně s penzijní společností, která vám na základě dohodnuté platby podporu od státu zajistí – a pokud chcete na příspěvek dosáhnout každý měsíc, nesmíte vynechat ani poslat méně. V opačném případě by došlo v daném měsíci k automatickému snížení podpory, o níž nelze žádat zpětně (ani když další měsíc doplatíte vše, o kolik jste poslali méně).

Spodní hranice státního příspěvku na penzijní připojištění je 90 Kč a maximálně lze získat 230 korun. Kdo si odkládá 100 až 299 Kč, nedostane nic, Ministerstvo financí totiž požaduje, abyste si spořili minimálně 300 korun / měsíc, za něž vám náleží zmíněných 90 Kč. Za každou další stovku pak roste podpora o „dvacku“, respektive o 20 % z částky nad 300 Kč. Maximálního příspěvku na penzijní připojištění dosáhnete, budete-li odkládat 1 000 Kč měsíčně, při vyšších částkách ale více nedostanete.

Když odložíteStát přispěje
100 Kč0 Kč
200 Kč0 Kč
300 Kč90 Kč
400 Kč110 Kč
500 Kč130 Kč
600 Kč150 Kč
700 Kč170 Kč
800 Kč190 Kč
900 Kč210 Kč
1 000 Kč a více230 Kč

Ani za předpokladu, že byste posílali peněz více, vám stát další peníze nedá. Při maximálním odkládání 1 000 Kč měsíčně však dosáhnete zajímavého zhodnocení o min. 23 % (tj. 230 z 1 000) už jenom státním příspěvkem, a k tomu navíc běžného zúročení, které penzijní fondy běžně nabízí ve výši 1 až 2 %. Doplňkových spoření na důchod si můžete sjednat i více, státní podpora je však vázána na rodné číslo, takže více státních podpor nezískáte.

Mohlo by vás zajímat

Penzijní připojíštění není jediným produktem se státní podporou, nabízí se také příspěvek na stavební spoření.

Na spoření může přispět zaměstnavatel

Některé společnosti dávají svým zaměstnancům dobrovolně benefit v podobě příspěvků na penzijní připojištění (na jiné spoření nikoliv), čímž se na důchod připravíte ještě o něco lépe. Jeho výše se zásadně liší a záleží pouze na dané firmě, kolik je ochotná dávat. Někdy ovšem nabízí stejnou částku, jakou si odkládá sám zaměstnanec – pokud si tedy odloží 1 000 Kč měsíčně, společnost mu přidá další tisícovku. Nejenom, že tak získá výrazný příspěvek, ale úročení bude probíhat i z toho, co mu přidala firma.

Často kladené dotazy

Kolik je státní podpora na penzijní připojištění?

Výše příspěvku se pohybuje od 90 do 230 Kč a závisí na částce, jakou sami odkládáte. Nejméně je potřeba spořit 300 korun měsíčně, za což vám na penzijní připojištění náleží 90 Kč od státu, a za každou další stovku dostanete o 20 korun navíc; maximálního příspěvku pak dosáhnete, budete-li měsíčně spořit 1 000 Kč. Jakákoliv odkládaná částka nad už ale ohodnocena nebude, nejvyšší státní podpora je 230 korun.

Kdy od státu chodí příspěvek na penzijní připojištění?

I když je pro získání podpory třeba spořit každý měsíc, dostanete příspěvek od státu na penzijní připojištění 4krát ročně, resp. po skončení čtvrtletí. Penzijní společnost totiž každé 3 měsíce podává žádost na Ministerstvo financí, aby jí podporu za daného účastníka vyplatilo. Takže jakmile ji obdrží, zašle ji svým klientům. Přesný datum stanoven není, MF na to má lhůtu 2 měsíců po skončení čtvrtletí (např. za leden až březen můžete dostat do konce května).

Kolik dávat na důchodové spoření?

Většina lidí spoří nedostatečně a stále se ve velké míře spoléhá na státní důchod, případně na „náhodu“, že ono to nějak dopadne. Na důchodové spoření přitom Češi v průměru odkládají 2 až 3 % ze své měsíční mzdy, což je však dle odborníků málo. V ideálním případě by měl každý spořit alespoň 5 až 10 % svých příjmů.

Mohu získat státní příspěvek na „penzijko“ zpětně?

To bohužel možné není, Ministerstvo financí má nastavené jasné pravidlo, že je potřeba spořit pravidelně každý měsíc dohodnutou částku. Pokud některý vynecháte nebo si odložíte méně, státní příspěvek vám úměrně klesne – ani při doplacení v dalším měsíci však podporu za měsíc zpětně nedostanete.

Lukáš Altman
Vyznat se ve světe financí je někdy těžké; snažím se ho proto prezentovat jasně a srozumitelně, přinášet zajímavé nápady a tipy, i upozorňovat na nedostatky, neboť nemám rád nekalé praktiky a nefér jednání. Financím se věnuji soustavně od roku 2013, mj. informuji o půjčkách, zhodnocení peněz (spoření, investice), bankovních i jiných účtech, platebních a věrnostních kartách, slevách a dalším. Vedle toho pomáhám poznávat „státní aparát“, a to jak běžným lidem, tak OSVČ a firmám.