Jaké (ne)výhody má nebankovní půjčka a co obnáší

Nebankovní půjčka může být řešením pro ty, kterým nechce z nějakého důvodu půjčit banka, nebo potřebují pouze malou půjčku před výplatou. Využít ji mohou také lidé se zápisem v registru dlužníků, nad kterým spousta poskytovatelů přimhouří oči. Půjčka od nebankovní společnosti má ale své nevýhody, zejména pak výši úroků.

Co bance vadí, může nebankovní společnost přejít

Stejně jako banka, i nebankovní společnost vám poskytuje úvěr a posuzuje vaši bonitu (schopnost splácet) a platební historii. Pokud najde při kontrole rejstříku trestů a registru dlužníků (Solus) nějaký zápis, dokáže vám i přesto půjčit. Pro nebankovní společnost je to ovšem zvýšené riziko, takže čím novější a vážnější prohřešek máte, o to vyšší úroky zaplatíte. Pokud máte na druhou stranu čistou minulost, slušný příjem a stálé zaměstnání, můžete dostat stejné podmínky jako v bance.

  • Výhody a nevýhody nebankovní půjčky
  • Velmi rychlé posouzení žádosti
  • Peníze na účtě nebo hotově za pár minut
  • Bezúčelová půjčka na cokoliv
  • Někdy není potřeba dokládat příjem
  • Půjčíte si i se zápisem v registru dlužníků
  • Úroky i RPSN mohou být nízké jako v bance
  • Bez ručitele a bez zástavy nemovitosti
  • Úroky i RPSN bývají i výrazně vyšší než v bance
  • Obvykle tučné poplatky za odklad splátek
  • Prodloužení splácení nemusí být schváleno

Dříve měly nebankovní společnosti opravdu nefér podmínky a úroky se běžně pohybovaly v řádech desítek procent. Dnes vám ale některé nabídnou stejná kritéria jako v bance, a ještě navíc přimhouří oči nad zápisy v registru dlužníků. Banku nezajímá, že jste před lety onemocněli a přišli o zaměstnání, zápis je zápis. Všichni poskytovatelé půjček mají totiž od státu nařízeno, že musí bonitu klienta ověřit – nikdo už ovšem neříká, jakým způsobem. A díky tomu vám může nebankovní společnost půjčit, i když máte pošramocenou minulost.

Mikropůjčky a minipůjčky od nebankovní společnosti

Výrazným segment nebankovních půjček tvoří mikropůjčky do 8 000 Kč, a minipůjčky do 20 000 Kč. K největším poskytovatelům u nás patří Kamali, Zaplo, Home Credit nebo Provident. Většina z nich nabízí první půjčku zdarma, a to obvykle do 15 000 Kč. Mikropůjčky jsou krátkodobé úvěry se splatností do 30 dnů, někteří velcí hráči vám ale umožní splácet i nižší částky po stokorunách měsíčně.

Středně velké úvěry od nebankovní společnosti

Větší poskytovatelé vám pomohou financovat i dražší záležitosti, jako je třeba koupě vozu, nebo rekonstrukce bytu. Obvykle se jedná o půjčky do 250 000 Kč se splatností do 84 měsíců (7let). Může se však jednat až o půl milionu. Mezi největší poskytovatele v České republice patří Home Credit, Provident, nebo Cofidis. Úroky mohou být vyšší ne v bance, ale také nemusí, pokud máte čistou minulost a stabilní zaměstnání.

Velké úvěry a hypotéky od nebankovní společnosti

Ty největší společnosti vám poskytnou půjčku v řádech milionů, a to maximálně na 20 let. U větších částek bývají ovšem poměrně vysoké úroky, protože tím nebankovní společnost hodně riskuje. Asi největší z nich je Acema, a za zmínku stojí také Zonky a Půjčka.cz. Zhruba do milionu nepotřebujete ručitele, u velkých úvěrů je ale nutné zastavit nemovitost, aby měla nebankovní společnost jistinu pro případ, že nezvládnete splácet. V podstatě se jedná o stejný princip jako u hypotéky v bance, akorát splácíte výrazně vyšší úroky.

Úroky u nebankovní půjčky (ne)musí být vysoké

Dříve platilo, že má nebankovní společností zásadně nefér podmínky a úroky od 20 % p.a. doplněné o RPSN v řádech stovek až tisíců procent. V posledních letech se ale trh výrazně změnil, a například Cofidis vám nabídne u středních a velkých úvěrů úroky od 4,49 % p.a. při RPSN 4,58 %. Vysoké úroky vás naopak čekají u krátkodobých úvěrů do 30 dnů, často v řádech stovek % – stále se ovšem jedná o roční sazby, takže se v měsíčním měřítku tak zásadně neprojeví.

Lukáš Altman
Vyznat se ve světe financí je někdy těžké; snažím se ho proto prezentovat jasně a srozumitelně, přinášet zajímavé nápady a tipy, i upozorňovat na nedostatky, neboť nemám rád nekalé praktiky a nefér jednání. Financím se věnuji soustavně od roku 2013, mj. informuji o půjčkách, zhodnocení peněz (spoření, investice), bankovních i jiných účtech, platebních a věrnostních kartách, slevách a dalším. Vedle toho pomáhám poznávat „státní aparát“, a to jak běžným lidem, tak OSVČ a firmám.