Twisto odložená platba

Twisto Pay odložená platba (recenze): nakupte teď a plaťte za 45 dní

Twisto Pay, nebo jenom Twisto, je zajímavá služba, která vám umožní nakupovat na internetu i bez peněz úplně kdekoliv – takže pokud zrovna nemáte volné prostředky, ale potřebujete třeba boty, můžete je mít. Takto odloženou platbu pak bez poplatku uhradíte do 45 dní přímo Twistu, anebo si ji rozložíte do více splátek. Se službou spolupracují stovky českých e-shopů a základna uživatelů stále roste, aktuálně využívá odložených plateb přes 0,6 milionu lidí a jejich recenze jsou více než pozitivní.

Jak funguje odložená platba Twisto

Když chcete třeba nový telefon, oblečení, nebo ledničku, ale nezbývají vám peníze a nechcete si brát půjčku před výplatou, můžete si přes Twisto danou věc koupit a platbu odložit na později. Zboží tak obdržíte ihned (potažmo dle rychlosti dodání e-shopem), ale uhradíte ho do 45 dní, případně si částku rozložíte až do 12 splátek. Twisto mohou přitom využít jak registrovaní, tak neregistrovaní uživatelé (ti mají ovšem splatnost třetinovou, resp. do dvou týdnů), a k dispozici je také virtuální kreditní karta pro platby kdekoliv.

Jak přes Twisto zaplatit na internetu

V „základním režimu“ je možné využít službu pouze na e-shopech, které ji přímo podporují – v možnostech platby se tedy nachází tlačítko Twisto. V příslušném kroku pak vyplníte své údaje a objednávku odešlete; jakmile ji e-shop vyexpeduje a vy ji vyzvednete / převezmete, obdržíte na email coby neregistrovaný uživatel fakturu se 14denní splatností, a pokud účet máte, odložíte platbu až o 1,5 měsíce.

Platební tlačítko Twisto Pay v e-shopu Astratex

Další možností je potom Twisto karta, která může být jak virtuální, tak fyzická, a umožní vám platit úplně všude – tedy i v obchodech, a to i pomocí Google Pay a Apple Pay. Jedná se totiž o tzv. prepaidovou kartu, která se chová stejně jako klasická „kreditka“, kdy vám je schválen maximální limit (dle vaší finanční situace), z něhož čerpáte. Platby hrazené Twisto kartou pak vyrovnáte úplně stejně jako v případě tlačítka; tedy do 45 dní, nebo je rozložíte až do 12 splátek.

Vše vyřídíte v mobilní aplikaci Twisto

Abyste měli svou útratu stále pod kontrolou a mohli nahlížet do historie nákupů, zavedlo Twisto mobilní aplikaci. Ta je dostupná pro telefony s OS Android i iOS a její užívání je, stejně jako celá služba, zdarma. Stažením a registrací získáte řadu výhod v podobě cashbacků, speciálních slev, ale i možnost rozložit odloženou platbu do více splátek.

Kolik stojí odložení platby (ceník) Twisto

Vlastně vůbec nic, je to zdarma. Stačí, pokud jako neregistrovaný uživatel zaplatíte do 14 dní, a pokud máte účet, dostanete na úhradu dokonce 45 dní. Twisto si účtuje malé poplatky pouze v momentě, kdy budete chtít platbu odložit o něco déle, než umožňuje bezplatné období. V průměru to vychází na 4,5 % z dlužné částky, resp. 0,5 až 4,5 Kč za každou stovku), takže pokud máte uhradit kupříkladu 6 320 korun, zaplatíte Twistu za odklad 279 Kč.

Kdy lze prodloužit splatnost

Abyste mohli splatnost platby prodloužit, musíte mít uhrazeno min. 10 % z celkového dluhu.

A kdo by chtěl něco navíc, nabízí Twisto ještě trojici tarifů, z nichž vám coby uživatelům plyne řada výhod. V základním režimu jsou služby zcela zdarma a jednoduše tak odkládáte platby, využíváte virtuální Twisto kartu, čerpáte cashbacky, slevy atd., a pokud chcete Google Pay či Apple Pay, cestovní pojištění či rozdělení úhrady mezi více lidí, bude třeba zvolit tarif Standard za 49 Kč měsíčně, nebo Premium za 99 Kč / měsíc. Vzhledem k výhodám se však poplatek vyplatí.

Jak funguje Twisto na splátky a kolik stojí

Pokud potřebujete něco dražšího, nebo nákupy nasčítaly tak, že je nezvládnete uhradit jednorázově, umožňuje Twisto odloženou platbu rozdělit do splátek. Na třetiny to bude zdarma, bez navýšení a jakýchkoliv poplatků, a za rozložení až do jednoho roku přeplatíte pár procent. Jednu i druhou variantu můžete využít pouze při nákup nad 1 500 Kč, a služba „třetinka“ je omezena pouze na spolupracující e-shopy (druhá možnost platí i pro Twisto kartu).

Rozložení dluhu na třetiny

Když chcete pořídit něco dražšího, nemusíte to odkládat na později; platbu lze jednoduše rozdělit do třech stejně vysokých splátek, přičemž tu první uhradíte rovnou, a na zbylé dvě máte 3 měsíce. Třeba koupi telefonu si 9 tisíc korun tak zvládnete „po trojce“ měsíčně, což je mnohem menší zásah do rozpočtu. Twisto přitom nabízí platbu na třetiny zdarma, takže žádné poplatky nečekejte.

Odložená platba na splátky

Jestli jste placení tak trochu neuhlídali nebo teď čelíte neplánovaným výdajům, lze si dluh rozložit do 3 až 12 měsíců, aby nedošlo k přílišnému zatížení rozpočtu. Za tuto službu si Twisto účtuje zhruba 2,9 až 6,7 % z odkládané částky, což je poměrně férový poplatek. Jedná se svým způsobem o úvěr, u něhož dostanete úroky od 12,1 do 50 % p.a. (zdá se vysoký, ale jde o kombinaci nejnižší částky a nejkratší splatnosti) a RPSN mezi 12,8 a 63,2 % (stejný případ).

Kalkulačka ceny za odložení platby

Ještě než o rozložení splátky požádáte, můžete si v kalkulačce spočítat, kolik za tuto službu zaplatíte. Stačí navolit částku a požadovanou dobu splatnosti.

Kolik stojí odložení platby nad 45 dní (ceník)

Vlastně vůbec nic, je to zdarma. Stačí, pokud jako neregistrovaný uživatel zaplatíte do 14 dní, a pokud máte účet, dostanete na úhradu dokonce 45 dní. Twisto si účtuje malé poplatky pouze v momentě, kdy budete chtít platbu odložit o něco déle, než umožňuje bezplatné období. V průměru to vychází na 4,5 % z dlužné částky, resp. 0,5 až 4,5 Kč za každou stovku), takže pokud máte uhradit kupříkladu 6 320 korun, zaplatíte Twistu za odklad 279 Kč.

A kdo by chtěl něco navíc, nabízí Twisto ještě trojici tarifů, z nichž vám coby uživatelům plyne řada výhod. V základním režimu jsou služby zcela zdarma a jednoduše tak odkládáte platby, využíváte virtuální Twisto kartu, čerpáte cashbacky, slevy atd., a pokud chcete Google Pay či Apple Pay, cestovní pojištění či rozdělení úhrady mezi více lidí, bude třeba zvolit tarif Standard za 49 Kč měsíčně, nebo Premium za 99 Kč / měsíc. Vzhledem k výhodám se však poplatek vyplatí.

Proč se uvádí splatnost až 45 dní, a přitom do 15. dne

Tato informace může být poněkud matoucí, má však velmi jednoduché vysvětlení: Twisto Pay vám zasílá vyúčtování vždy 01. dne následujícího měsíce a na jeho úhradu máte 15 dní. Pokud tedy nakupujete od prvního dne až do konce měsíce (tedy po dobu 25 – 31 dní; dle toho, jak dlouhý je aktuální měsíc), uhradíte zboží fakticky až po 45 dnech (součet 30 dní, během nichž už nákup máte, a 15 dní coby nejzazšího termínu odložené splatnosti).

Twisto Pay funguje jako „půjčka“ zdarma

I když se jedná o odloženou platbu, funguje služba jako jistý druh úvěru podobný kontokorentu či kreditní kartě. Každý měsíc máte k dispozici startovací limit až 25 000 korun (později až 100 tisíc), který se po splacení znovu obnoví – a to na období až 45 dní. S půjčkou Twisto přitom nakoupíte jak základní potřeby (potraviny, drogerii, věci do domácnosti), tak elektroniku, příslušenství apod. S kartou Twisto Pay pak můžete platit i v obchodech.

Jaké jsou podmínky pro schválení Twisto Pay

Máte-li zájem o využívání odložených plateb, stačí vyplnit žádost, která bývá posouzena do 24 hodin, obvykle však ještě tentýž den. Zřízení účtu přitom není samozřejmost, každý musí u Twisto projít ověřovacím procesem, a teprve pokud má „zdravé finance“, může službu využívat. Jedná se totiž o určitý druh půjčky, takže je povinností poskytovatele posoudit vaši úvěruschopnost. A co je třeba, aby došlo ke schválení?

  • Věk v rozmezí od 18 do 65 let
  • státní občanství v ČR nebo na Slovensku
  • občanský průkaz (stačí vyfotit)
  • potřeba bude také selfie s OP
  • aktuální e-mail a telefonní číslo
  • pravidelný měsíční příjem

Jak probíhá registrace do Twisto

1) Ze všeho nejdříve přejděte na žádost o registraci do Twisto Pay

2) Vyplňte svou platnou e-mailovou adresu

3) Nyní si nastavte bezpečné heslo

4) Jakmile odsouhlasíte OP, vyberte si tarif

5) Doplňte o sobě nějaké informace (trvalé bydliště, RČ, tel. číslo atd.)

Twisto účet lze zrušit 2 způsoby (jak na to)

Jestliže už nebudete chtít odložené platby nadále využívat (třeba abyste měli „čisté konto“ při žádosti o hypotéku), můžete požádat o zrušení Twisto účtu, a to telefonicky, nebo emailem. K deaktivaci dojde po 30 dnech a tato lhůta běží od 01. dne dalšího měsíce; v případě, že jste Twisto Pay jenom zkoušeli, můžete také do 14 dní od registrace od smlouvy odstoupit, čímž bude účet zrušen okamžitě.

  • telefonicky: zavolejte na +420 222 70 33 33 z čísla, které jste uvedli ve svém profilu. Pro ověření identity se operátor/ka zeptá na dvě po sobě jdoucí čísla z RČ, a následně dojde ke zrušení účtu.
  • emailem: napište na dotazy@twisto.cz z emailu, jaký jste zadali při registraci, a uveďte dvě po sobě jdoucí čísla z RČ za lomítkem. Následně dojde k deaktivaci odložených plateb.

Co je odložená platba (definice)

Odložená platba funguje na jednoduchém principu, kdy si objednáte zboží z internetu a obdržíte ho, aniž byste za něj předem či při převzetí platili – tím vám vznikne dluh s možností pozdější úhrady, takže nevadí, že teď nemáte peníze. Třeba Twisto pak nabízí i virtuální kartu, kterou můžete použít také osobně v obchodech a nakoupit si tak třeba potraviny. Výsledný dluh potom uhradíte ve smluveném termínu, což u Twisto vychází bezplatně až na 45 dní.

Jaké obchody jsou na Twisto a v jakých zaplatíte

Služba zdaleka není dostupná všude, některé e-shopy odloženou splatnost nechtějí, anebo používají konkurenční Mall Pay či Platím Pak od Equa bank. Tlačítko Twisto Pay je přitom dostupné na více než 650 internetových obchodech v ČR, a pokud si pořídíte také platební kartu ať virtuální, nebo fyzickou), zaplatíte s ní úplně všude; tedy i v eshopech, které odloženou platbu nepodporují.

Mezi obchody na Twisto najdete jak ty největší v ČR, tak i méně známé:

  • Slevomat, Letuška, DámeJídlo, Rohlík, MixIt, KFC, Alkohol
  • iStyle, Mironet, LevnéiPhony, PoužitéiPhony, Avast, Comfor, lékárna BENU
  • Astratex, Reserved, eObuv, CCC, Karl Lagerfeld, Gant, Cropp
  • Knihy Dobrovský, NejlevnějšíNábytek …a mnoho dalších z různých segmentů

Co se stane, když nebudete půjčku Twisto splácet

Pokud nebudete mít na úhradu do konce bezplatného období, můžete u Twisto Pay požádat o odklad splátky. Jakmile obdržíte vyúčtování, uhraďte z něj alespoň 10 %, a zbytek nechte na jindy. Odložení splatnosti je možné o 1 měsíc za vcelku nízký poplatek, který vychází na zhruba 3 až 4 % z dlužné částky, a tuto službu lze využívat opakovaně (podmínka je pokaždé stejná, uhradit min. 10 % z dlužné částky). Ovšem pokud přestanete splácet úplně, čeká vás úhrada:

  • smluvní pokuty ve výši 0,1 % denně z částky, ohledně níž jste v prodlení
  • účelně vynaložených nákladů ve výši 150 až 650 Kč + 10 % z celkového vyúčtování

Vzhledem ke vstřícným podmínkám Twista je poměrně těžké spadnout do úplné neschopnosti splácet; ale pokud se tak přeci jenom stane, bude pak nutné uhradit i náklady související s vymáháním dluhu přes externí agenturu.

Twisto není podvod, dohlíží na něj ČNB

Odložená platba Twisto Pay hraje podle zákonů České republiky i vlastních pravidel, která jsou pro uživatele služby více než vstřícná. To ostatně potvrzují i dlouhodobě kladné recenze klientů a rostoucí základna spokojených zákazníků, jichž je v tuto chvíli přes 600 tisíc jak u nás, tak na Slovensku. Twisto tak žádné podvody nedělá; a ani nemůže, neboť má licenci od České národní banky, která na něj – coby poskytovatele půjček – dohlíží. Jako první navíc získalo prestižní certifikaci Digital First od Mastercard za virtuální platební karty.

Odpovědi na časté dotazy (FAQ)

Jak odložená platba Twisto Pay funguje?

Podobně jako kreditní karta nebo kontokorent: Twisto vám schválí finanční prostředky (třeba 5 000 Kč), jimiž můžete následně platit na internetu nebo v obchodech pomocí karty či mobilu. Fakticky tak nevyužíváte peníze svoje, ale Twista, kterému je vrátíte jednorázově, případně ve splátkách. Odložená splatnost tak umožňuje nakupovat hned, ale platit později.

Jakým způsobem a kde takto zaplatím?

„V základu“ podporuje Twisto Pay speciální tlačítko, které spolupracující e-shopy zařadí mezi metody platby ve svém košíku. Těch je aktuálně přes 650 a najdete mezi nimi i ty největší. Další možností je pořízení Twisto karty, s níž zaplatíte i v obchodech a dokonce ji lze přidat do telefonu.

Co musím splňovat k registraci do Twisto?

V první řadě mohou o Twisto účet žádat pouze plnoletí, tedy lidé od věku 18 let, kteří mají pravidelný měsíční příjem (ze zaměstnání, podnikání…) a české či slovenské občanství. Pak už jen stačí vyplnit registraci, uvést o sobě vyžadované informace a doložit kopii OP. Jo, a nepůjde to bez platného emailu a telefonního čísla, ale to by nemělo být překážkou snad pro nikoho.

Nedá se platba odložit, i když účet nemám?

Ano, jde to, coby neregistrovaný uživatel však máte na úhradu pouze 14 dní. S aktivním účtem je splatnost mnohem delší a získáte i řadu dalších výhod.

Jak vysoký limit Twisto půjčky získám?

To záleží na vaší celkové finanční a životní situaci – podobně jako když žádáte o úvěr u banky či nebankovní společnosti. Startovací limit se pohybuje mezi 3 000 a 25 000 Kč, zatímco později můžete dosáhnout až na 100tisícový úvěrový rámec.

Za jak dlouho mi bude účet schválen?

Ověřování probíhá pouze ve všední dny, a to v pracovní době od 09:00 do 17:00, kdy je většina žádostí o Twisto Pay schválena do 24 hodin. Nikdy byste tak neměli čekat déle než do druhého dne.

Do kdy musím uhradit nákupy přes Twisto?

Vždy na to máte čas do 15. dne následujícího měsíce, což znamená, že můžete za nákupy platit nejdéle po 45 dnech (pokud nakoupíte třeba 2. den v měsíci, odloží Twisto splatnost až do zmíněného 15. dne, takže nákup fakticky uhradíte až po téměř měsíci a půl).

Kolik mě bude odložená platba stát?

Jestli vyrovnáte dluh zavčasu, tak ani korunu. Poplatky hradíte až v případě, kdy chcete splatnost ještě o něco doložit, anebo si ji rozložit do více splátek. V průběhu až 45 dní je však Twisto Pay zcela zdarma.

Jaké jsou poplatky za odklad splátek?

Když víte, že nezvládnete vyúčtování uhradit jednorázově, můžete ho z 90 % jednoduše odložit na později. Za to si Twisto Pay bere zhruba 3 až 6 % z celkové částky, a kolik přesně to bude si spočítáte v kalkulačkách na jeho stránkách.

Může mě Twisto nahlásit do registrů (dlužníků)?

Když nebudete splácet a zajde to příliš daleko, může vás nahlásit do Solusu, čímž se objevíte i v řadě dalších evidencí. S ostatními velkým registry (NRKI a BRKI) však nespolupracuje.

Lukáš Altman
Vyznat se ve světe financí je někdy těžké; snažím se ho proto prezentovat jasně a srozumitelně, přinášet zajímavé nápady a tipy, i upozorňovat na nedostatky, neboť nemám rád nekalé praktiky a nefér jednání. Financím se věnuji soustavně od roku 2013, mj. informuji o půjčkách, zhodnocení peněz (spoření, investice), bankovních i jiných účtech, platebních a věrnostních kartách, slevách a dalším. Vedle toho pomáhám poznávat „státní aparát“, a to jak běžným lidem, tak OSVČ a firmám.

zavřít reklamu